Říz

Ett öl bryggt med hantverksskicklighet och stolthet bör serveras på rätt sätt. Det ska smaka lika gott i glaset, som det gjorde när det inspekterades av bryggmästaren.

Myterna om Staropramen är många. Vissa hävdar att det tar sju minuter att hälla upp. Bara snack, förstås. Då hinner ölet bli varmt och skummet torrt.

Andra menar att man snabbt som ögat ska hälla öl upp till kanten, så att det inte bildas något skum alls. Sanningen ligger någonstans i mitten. En rätt upphälld Staropramen Non Alcoholic är friskt läskande med en touch av beska.  Den aromatiska skumkronan kapslar effektivt in kolsyran. Ölet har hela sin magi kvar, från första till sista klunken. Det är den mytomspunna ”Říz” tjeckerna själva pratar om. Ända sedan 1869, då Staropramen grundades, har ölhallarnas personal övat flitigt på detta.

Gör så här för bästa Říz

För att en Staropramen på flaska ska kunna avnjutas till fullo och smaka som den gör i Prag är det viktigt att den håller rätt temperatur och hälls upp på rätt sätt.

Steg 1: Kyl ölet i minst två timmar till en ideal temperatur, 7°C. En för låg temperatur bedövar smaklökarna medan en för hög temperatur gör det svårt för ölet att bevara kolsyran – som är så viktig för en tjeckisk lager.

Steg 2: Vinkla glaset 45° och håll flaskan horisontellt. Häll ölet i jämn takt längs glasets insida.

Steg 3: Räta upp glaset när flaskan är halvfull. Öka gradvis avståndet mellan glas och flaska under tiden du häller. Turbulensen skapar ett härligt skum som frigör dofter och smaker. Skummet bevarar också ölets aromer och fräschör. En korrekt upphälld Staropramen har en finbubblig, kompakt skumkrona som är ca två fingrar hög.