Rågbröd med öl och kummin

INGREDIENSER
4 PORTIONER

Rågbröd

  • 1 ½ dl surdeg
  • 10 gram jäst
  • 6 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk kummin
  • 1 msk flytande honung
  • 1 ½ msk rapsolja
  • 5 dl vetemjöl
  • 5 ½ dl grovt rågmjöl

ÖL OCH RÅGKROSS

  • 3 ½ dl Staropramen Non Alcoholic
  • 4 ½ dl rågkross

GÖR SÅ HÄR

Dag 1
  1. Blanda surdeg, jäst och vatten.
  2. Tillsätt övriga ingredienser för dag 1 och blanda väl.
  3. Plasta bunken och låt stå i rumstemperatur över natten.

Koka upp öl och rågkross och låt stå till nästa dag.

Dag 2
  1. Sätt ugnen på 175 °C.
  2. Blanda ner öl och rågkross i degen från Dag 1.
  3. Smöra och mjöla en bakform på 2 liter och häll i degen. Spara lite av degen i en glasburk som din surdeg till nästa gång. Det går också bra att lägga den i en plastpåse i frysen.
  4. Baka ca 1 ½ timme eller till innertemperatur 98 °C.
  5. Tag ut brödet ur formen och låt det svalna en stund på bakgaller.
  6. Linda in brödet i en bakduk eller ren kökshandduk och låt vila till nästa dag.