Bryggning - Staropramen

Bryggning

Att få Staropramen rätt är en hel vetenskap.
Läs mer om vår bryggprocess nedan.

Bryggningen av Staropramen är en noga utmejslad process som går steg för steg. De bästa råvarorna används: mährisk tvåradig kornmalt, friskt och mjukt källvatten, jäst och den allra bästa Saaz humlen. Grunden i bryggningen av Staropramen är mäskningen. Mältat och krossat korn blandas med vatten och hålls under en bestämd tid i en viss, för utomstående, hemlig temperatur. På så sätt extraheras socker från spannmålet. Staropramen använder en speciell form av mäskningsteknik som kallas dubbel dekoktion. Den innebär att en del av mäsken tas ur mäskkärlet för att värmas till kokning och sedan återföras. Det upprepas två gånger. Denna traditionella och komplexa teknik ger Staropramen en mer distinkt maltsmak. När processen är klar silas mäsken och överflödig vätska tappas ur för att få en så kallad vört.

Vörten pumpas sedan in i stora vörtpannor där den kokas, så att den koncentreras och steriliseras. Under detta steg tillsätter bryggmästaren humle i flera steg. Exakt när humlen adderas är inget bryggmästaren gärna pratar om, eftersom det är det som ger mycket av ölets unika smak och arom. När vörten kokat klart kyls den ner för att jäst ska kunna tillsättas. Då påbörjas fermenteringen där de förjäsningsbara sockerarterna omvandlas till alkohol och det bildas även kolsyra och ny jäst. Jäsningen sker under åtminstone en veckas tid i speciella jäsningstankar.

Efter den huvudsakliga jäsningen, behöver ölet ytterligare några veckors lagring i sval och stabil temperatur för att klarna och för att smaken ska utvecklas färdigt. Slutligen så avlägsnas de sista partiklarna genom filtrering vilket ger ölet dess klara karaktär. Nu är Staropramen färdigt att tappas på flaskor eller fat, som förvaras under optimala former innan det körs ut till kunderna.