DIN GUIDE TILL PRAG

Nämn Prag och alla svarar att det är så vackert. Ändå blir man förvånad. Att det är så vackert går liksom inte att föreställa sig. Vindlande gator, tinnar och torn, upplysta broar över den skummande Moldau, valv och höga murar. Historien är hela tiden närvarande och gör att man själv känner sig som med i en film eller en episk roman. I varje hörn finns en ölhall eller en restaurang som serverar bastanta portioner. Sevärdheterna är många och mitt i staden ligger Staropramens eget bryggeri. Välkommen till en mytisk och mystisk stad där ölkulturen lever och frodas. En stad som sedan 1992 står med på UNESCOs världsarvslista.

ATT TA SIG RUNT I PRAG

Det är lätt att se Prag till fots. Allt som behövs är bra benmuskler och bekväma skor. Skulle du tröttna på att gå kan du åka buss, spårvagn eller tunnelbana. Biljetterna gäller för samtliga färdmedel och köps antingen genom lucka på stationerna eller i de gula automaterna. Kom ihåg att stämpla din biljett! 

Tunnelbanan har tre linjer men håller på att byggas ut ännu mer. Biljetterna gäller olika länge beroende på pris. De billigaste, som kostar runt en tia, räcker oftast om du ska åka inom staden. 

Prag är ingen stor cykelstad även om du kan hyra cykel över dagen för ca 450 czk. Också på de få ställen där det finns cykelbanor föredrar dock många Pragbor att cykla på trottoaren. Så det gäller att se upp! 

Njut av en båttur! Det finns flera olika små rederier som tar dig ut på Moldau för en uppfriskande stund. 

Taxi har dåligt rykte i Prag. Var noga med att taxametern slås på vid avfärd och fråga innan vad resan kommer att kosta. Pragborna själva väljer oftast firman AAA. 

Hej – Ahoj
God morgon/dag – Dobrý den
God kväll – Dobrý vecer
Hej då – Nashledanou
Pratar du engelska? – Mluvíte anglicky?
Ja – Ano / Nej – Ne
Tack – Dekuji vám
Hur mycket kostar det här? – Co to stojí?
Hur kommer jag till…? – Jak se dostanu k…?
Rum – Pakoj
Hotell – Hotely
Öl – Pivo
Fläsk – Veprové
Knödel – Knedlíky
Fisk – Ryba
Bröd – Chléb
Vatten – Voda
Notan tack – Prosím úcet

HISTORIA

Prag har en lång, spännande och brokig historia. Staden har alltid varit ett viktigt fäste för hertigar och kejsare och många gånger har Prag spelat en dramatisk roll i Europas historia. Sedan länge är staden också känd för sin skönhet, sin framstående arkitektur och sina många tinnar och torn. Redan år 965 omnämnde den arabiske köpmannen Ibrahim ibn Jaqub Prag som ”denna vackra stad av sten”. 

Under 1300-talet, då bland annat stadens universitet och flera andra viktiga byggnadsverk uppfördes, var Prag Europas tredje största stad. Under konungen Karl IV:e regeringstid blomstrade politiken, kulturen och näringslivet. 

På 1700-talet slogs de fyra kommunerna som hittills utgjort staden ihop till en enda. Dessa fyra var Hradcany, Malá Strana, Staré Mesto och Nové Mesto. Den sistnämnda, ”nya staden” kom till redan på 1300-talet och är alltså inte alls speciellt ny. Med annekteringen av den judiska stadsdelen Josefov år 1850 och området kring fortet Vyšehrad år 1883 växte staden ytterligare. Idag har Prag växt på både längden och tvären och det finns numera cirka 1,3 miljoner Pragbor. Efter första världs-kriget, när Böhmen upplöstes, hade Prag en stor tysk­språkig befolkning, till stora delar judisk. Merparten av dessa invånare dödades i förintelsen och med det dog också en betydande del av den tysk­influerade kulturen ut.

Under Pragvåren 1968 gjordes ett försök att reformera det kommunistiska systemet som ”socialism med mänskligt ansikte” vilket ledde till invasion av Warszawa­pakten, kraftiga demonstrationer i staden och återgång till sovjetkommunismen. På Vaclavplatsen, mitt i stan, finns numera en minnestavla för de människor som föll offer för kommunismen. Nästa stora demonstrationsvåg i Prag skedde 1989. Det var den så kallade Sammets-revolutionen som skedde i samband med kommunismens fall i Östeuropa. Sedan 1993 är Prag huvudstad i landet Tjeckien. 

HOTELL

Det finns gott om hotell i Prag och det går att bo bra utan att bli ruinerad. Den vackra art noveau-arkitekturen ger många av hotellen en fantastisk inramning, men om ditt hotell ligger i krogtäta Gamla Stan bör du fråga extra om ljudnivån framåt natten.

Hotel Paris
U Obecního domu 1
Mycket vackert hotell, byggt år 1904 i klassisk Art Noveau-stil. Klassat som historiskt monument 1984. 
www.hotel-paris.cz

Grand Hotel Prague
Staromestské náméstí 22
Fint och anrikt gammalt hotell som ligger på torget i gamla stan, med utsikt över en av Prags stoltheter; den astronomiska klockan. Obs! De äldsta delarna av hotellet har inte hiss.
www.grandhotelpraha.cz

Green Garden Hotel Prague
Fugnerovo Namesti, 4
Familjeägt Boutiquehotell i anrik Jugendbyggnad från 1894, med en reception bemannad dygnet runt.
Turisttrötta gäster är fria att koppla av i hotellets Sauna.
www.hotelgreengarden.cz

BRYGGERIET

Staropramen betyder ”den gamla källan” och anspelar på vattenkällan vid bryggeriet i stadsdelen Smichov i Prag. Allt sedan Kejsar Franz Joseph I av Österrike år 1880 skrev 

”Utmärkt öl. Verkligen utmärkt.” i bryggeriets gästbok har Staropramen varit Prags stolthet. Här produceras idag 300 fat och 48 000 flaskor i timmen, vilket ger 1,3 miljoner hektoliter öl om året. Numera får man komma på rundtur i bryggeriet även om man inte är kejsare och besökscentret är ett av Prags absoluta ”måsten” för den som är ölintresserad. 

Den guidade turen är fint uppbyggd med modern teknik – här får du till och med möta den gamle bryggmästaren som talande hologram! Turen, som tar cirka en timme, avslutas i bryggeriets bar. Avsmakning av ölen ingår i priset! I bryggeriet finns även en restaurang som serverar både traditionell, tjeckisk mat och lättare, medelhavsinspirerade rätter.  

Turen måste förbokas men det görs enkelt i bryggeriets reception. 

Adress:
Pivovarska 9, Praha 5

The pub: Potrefená husa Na Verandách,  Nádražní 43, Praha 5
The visitor center: Staropramen Visitor Centre, Pivovarská 244, Praha 5

www.centrumstaropramen.cz/en/

Telefon: +420 778 000 177
Öppet: Mån – Sön 10:00 – 18:00

RESTAURANGER

En tjeckisk portion är oftast väl tilltagen och skulle kunna mätta ett mindre fotbollslag. Maten, som är välsmakande och vanligen består av fläsk, knödel, potatis och kål, sköljs ner med stora mängder lokalt producerad öl.

La Degustation Bohême Bourgeoise
Haštalská 753/18
Det tjeckiska köket serverar oftast tung mat, men det finns undantag. Omtalade La Degustation har satt samman avsmakningsmenyer med traditionella recept från 1800-talet, tillagade med en modernare och lättare touch.

Les Moules
Parížská 203/19
Den franskinspirerade shoppinggatan Parízská bjuder inte bara på exklusiva varumärken och utmärkt shopping. Ett stopp på Belgiska restaurangen Les Moules för stans kanske bästa musslor är också ett måste.

U medvídku Restaurang & mikrobryggeri
Na Perštýne 7
Traditionell restaurang med eget litet bryggeri. Här äter man, med fördel, den halva ankan med klassiska tjeckiska tillbehör. Naturligtvis nedsköljd med stora sejdlar av det egenproducerade ölet. 

Vinicni Altan
Havlíckovy sady 1369
är en restaurang känd för sina tjeckiska viner. De har en egen vingård och serverar vin som är minst sagt närproducerat. Vinicni Altan är väl värt ett besök, inte bara för den goda maten och de passande dryckerna utan framför allt för sin fantastiska utsikt.

ÖLHALLAR & BARER

Prag är himmelriket för dig som älskar öl! Här finns både legendariska bryggerier så som Staropramen och små mikrobryggerier som bara brygger till invånarna i de närmaste kvarteren. Vilket ändå inte är så lite eftersom Tjeckien ligger i världstoppen vad det gäller ölkonsumtion, med cirka 168 liter per invånare och år. Ölhallarna är oftast härliga, traditionella lokaler med enkel inredning och hög ljudvolym. Numera finns det även gott om barer och nattklubbar av mer internationell karaktär. 

Zahrádky Žižkov
Vid korsningen Konevova
Jana Želivského i Zizkov är en tyst, grönskande ”beer garden” i den bortre änden av Vitkovparken. Här kan du njuta av en öl och fly city-pulsen för ett tag. 

Repete BAR 
Rybná 17
Är en mysig och välkomnande cocktailbar i centrala Prag. Personalen är förvånansvärt hjälpsam och musiken ganska bra. Blir du hungrig på Repete kan du alltid beställa mat från grann-restaurangen, så levererar de till baren.

Staropramen Visitors Centre och restaurang
Pivovarska 9, Praha 5
Efter en trevlig, guidad tur kan du njuta en färsk, ofiltrerad Staropramen och vällagad, traditionell tjeckisk lunch i bryggeriets gemytliga restaurang. Restaurangen är en del av en kedja och runtom i Tjeckien finns idag ett tiotal Staropramenrestauranger. De har ett mycket gott rykte och lockar folk i alla åldrar. 

CAFÉER

Prags cafékultur har varit avgörande för stadens och landets historia. Från slutet av 1800-talet fram till 1930-talet var kaffebarerna en plats där författare, aktivister, politiska dissidenter, journalister och konstnärer möttes för att diskutera och utforma nya, politiska idéer. Efter andra världskriget fanns inte många av de berömda caféerna kvar, men vissa av dem har nu återuppstått på nytt.  

Grand Café Orient
Ovocný trh 19
Det enda kubistiska caféet i Prag är en skapelse av arkitekten Josef Gocár. Den kubistiska stilen går igen i allt, ända ned till klädkrokar och lampskärmar. Kaféet öppnades igen 2005, efter att ha varit stängt sedan 1920. Här serveras idag gott kaffe och prisvärda cocktaildrinkar.

Kafka Snob Food
Široká 64/12
I de judiska kvarteren ligger denna lilla designpärla. Ett trivsamt och färgstarkt café till Kafkas ära, ägt av trevliga italienare som gör en fantastisk cappuccino och lika goda bakverk. Vem bryr sig egentligen om huruvida Kafka verkligen satt i den här lokalen och skrev (som det hävdas). Det räcker så bra med att man sitter riktigt bra själv. Rekommenderas varmt!

Café Slavia
Smetanovo nábreží 2
Ett av Prags äldsta caféer som ligger vid nationalteatern. Inrett i sann art deco-prakt med lyxiga inslag av onyx och körsbärsträ. Författarna Franz Kafka och Rainer Maria Rilke tillbringade tid här i början av 1900-talet, likaså Václav Havel och andra politiska dissidenter under 1970- och 80-talen.

MUSÉER

Prag bjuder på en mängd olika museum och gallerier av skiftande karaktär. Här finns, utöver olika konstmuseer, ett kommunistmuseum, ett tekniskt museum och ett leksaksmuseum som säger sig vara störst ”både i Europa och resten av världen”. Det är omöjligt att besöka Prag utan att se de judiska kvarteren. Prags judiska kultur är en av de äldsta i Europa, rik på historia, legender och tragedier. 

Franz Kafka Museum
Hergetova Cihelna Cihelná 2b
En hyllning och exposé över Franz Kafkas liv – en av Prags mest kända författare. Ett måste för Pragbesökaren. Tråkigt? Måhända, men Kafka hade inte heller så kul! 
www.kafkamuseum.cz

The National Gallery
Staroméstské náméstí 12
Bjuder på både permanenta och tillfälliga utställningar utställda i flera byggnader. 2006 firade muséet 210-års jubileum. Verken spänner över olika tidsperioder och stilar; barock, renässans, gotiskt och samtida. Här finns tavlor av alla stora tjeckiska konstnärer och även verk av de allra största internationella konstnärerna. 
www.ngprague.cz

Leksaksmuséet
Zámek Benátky Nad Jizerou
Prags leksaksmuseum ligger uppe bakom slottet. Här ryms mycket av den moderna leksakshistorien i två, lite dammiga, plan som vaktas av bastanta damer. Den som älskar Barbiedockor får sitt lystmäte rågat, likaså den som uppskattar naturtrogna bebisdockor från olika epoker. 
www.muzeumhracek.webpark.cz

Kommunistmuseet
Na Príkope 10
Kommunistmuseet ligger lite gömt ovanpå en McDonald’s och granne med ett casino. Museet visar hur
livet bakom järnridån såg ut för tjeckerna. Det är både intressant och skrämmande. Följ gärna med en av
de guidade turerna. 
www.muzeumkomunismu.cz

ARKITEKTUR

Prag har världens bäst bevarade och varierande samlingar av arkitektur. Här hittar man byggnader uppförda i stilar som barock, jugend, kubism, gotisk, neoklassisk och ultramodern. Ett intressant exempel på det sistnämnda är Tancící dom, det dansande huset. Staden har sedan urminnes tider varit berömd för sina vackra tinnar och torn. I början av 1800-talet sägs de ha varit 103, idag är det fler än 500 stycken. 

KÄNDA MÄNNISKOR SOM LEVT OCH VERKAT I PRAG

Kompositören Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791) fick uppleva några av sina allra största operaframgångar under sin vistelse i Prag. 

Den tyskspråkiga poeten Rainer Maria Rilke (1875–1926) växte upp och studerade i Prag.

Operasångerskan Emmy Destinn (1878–1930) föddes i Prag och hade en strålande karriär i både Europa och på Metropolitan i New York. Hon finns avbildad på 2000-koruna sedeln och har fått en asteroid uppkallad efter sig. 

Václav Havel (1936-2011) var dramatikern och politikern som blev Tjeckoslovakiens president under åren 1989-1992 och sedan, efter delningen, Tjeckiens president mellan 1993-2003. Han var en av de ledande personerna inom medborgarrättsrörelsen Charta 77 och vann en rad utmärkelser och priser för sin kamp för demokrati och mänskliga rättigheter.

Martina Navratilova (född 1956) är en tjeckisk, numera pensionerad, tennisspelerska som tillhört den absoluta världseliten. Hon har rankats som nummer ett i världen under mer än 331 veckor och spelat in ofantliga summor pengar. Martina bor numera i USA där hon gett ut tre romaner, strider för homosexuellas rättigheter och är en mycket hängiven Bush-anhängare. 

Franz Kafka (1883-1924) var en tjeckisk-österrikisk, judisk författare som föddes i Prag. Han är ansedd som en av 1900-talets giganter och hans huvudverk utgörs av tre romaner; Processen, Slottet och Amerika/Den försvunne, ett stort antal noveller och brevväxlingen med Felice Bauer och Milena Jesenská.
Verken publicerades av författar­kollegan Max Brod efter Kafkas död och mot hans uttalade vilja. 

SEVÄRDHETER

Skelettkyrkan 

Har man tid att åka en dryg timme utanför Prag är den berömda skelett-kyrkan i Sedlec vid Kutná Hora ett intressant utflyktsmål. Under 1500-talets första årtionde samlade en halvblind munk ihop ben från den mycket stora kyrkogården. Av benen byggde han sedan konstfulla formationer i kryptan. Vissa källor uppger att ben från närmare 40 000 människor finns bevarade här. Det är lite makabert, men bensamlingen i Sedlec ska påminna oss om att allt i världen är förgängligt.

Det astrologiska klocktornet 

Klocktornet på torget i Gamla Stan fascinerar unga som gamla. Första delen av tornet byggdes redan 1410 av Mikulás of Kadan. Därefter har andra urmakare och astrologer gjort sitt bästa för att vidareutveckla och förbättra urets teknik. Varje heltimme när klockan slår kommer de 12 apostlarna ut och snurrar. Utöver detta visar uret även solens och månens rörelse på det sätt man trodde att det fungerade när uret konstruerades. 

Karlsbron 

Paris har Eiffeltornet. Prag har Karlsbron. Varje dag traskar tusentals turister över bron och stannar till för att fotografera statyerna, sig själva och utsikten. Karlsbron är ett av Prags äldsta byggnadsverk och uppfördes på kungens order år 1357. Statyerna kom till på 16- och 1700-talet. 1648 möttes den svenska armén och gamla stans befolkning i ett stort slag på bron. Det blev en tuff strid som svenskarna förlorade. 

Judiska Kvarteren 

De första judarna tros ha bosatt sig i Prag under 900-talet. Med tiden blev de en viktig och inflytelserik grupp som betytt mycket för Prags kultur och affärsliv. Genom historien har judarna förföljts och trakasserats på fruktansvärda sätt, men man har också haft perioder av stora framgångar och harmoni. Förr var de judiska kvarteren en stad inom staden i Prag, med en egen mur och en egen borgmästare. Stora delar av de judiska kvarteren jämnades med marken när man genomförde en ny stadsplanering, men de kvarter som idag finns kvar är oerhört vackra.